Je groep helpen studievaardigheden te versterken

Een van de basisvoorwaarden voor studentsucces is dat de student voldoende studievaardig is. Als CvS hebben we veel ervaring met het ondersteunen van de ontwikkeling van studievaardigheden en op deze pagina delen we (les)materiaal hierbij. Heeft een student specifieke problemen bij de studievaardigheden en is extra ondersteuning nodig, roep dan de hulp van het supportteam in.

Deze pagina is in ontwikkeling, er worden de komende tijd nieuwe onderdelen toegevoegd.

STU – de online studiecoach op Check it

STU is altijd beschikbaar
Op elke studentenpagina van Check it zie je rechtsonder STU staan.

Je kunt STU:
• direct vragen naar vrijwel elke studievaardigheid;
• een testje doen om een persoonlijk leerplan te krijgen;
• een van de studievaardigheden kiezen uit zijn suggesties

Help je studenten op weg met STU
Hieronder vind je een handleiding voor docenten over het inzetten van STU voor je studenten.

Leren plannen

Plannen is een life skill
Goed kunnen plannen is niet alleen voor studenten een uitdaging. Het is voor onze studenten wel extra lastig omdat hun brein nog volop in ontwikkeling is en de korte termijn het vaak wint van lange termijnambities. Met onderstaande 3 stappen help je ze om het plannen van hun dagelijkse activiteiten inzichtelijk en realistisch te maken.

1. Weekschema maken
Geef je studenten een uitdraai van de Pdf Weekschema in kleur of het Excelbestand om het digitaal in te kleuren. Neem de tijd om dit in te laten vullen. Door de kleuren wordt snel visueel waar de ruimte voor school zit en voor alle andere belangrijke zaken in het leven van de student.

2. To do-lijst per vak maken
Bij deze stap maakt de student per vak een lijst van alles dat moet gebeuren, inclusief deadlines. Van project tot toets tot leren voor een examen. Leer de student om bij grotere taken steeds de denkstap te maken: hoe verdeel ik dit in blokken van x-minuten. De student leert inschatten, begrenzen en weet tot waar zijn concentratieboog reikt. Wat hierbij goed werkt is de To do-lijsten in een schriftje laten maken (en dat altijd in je schooltas bij je hebben). De blokken kan hij bij stap 3 gaan inplannen.

3. Wekelijkse planning maken
Via de expert passend ondersteunen van jouw college/afdeling kun je als studentcoach afscheurblokken aanvragen. Neem in je loopbaanles tijd om deze in te laten vullen. Kijk wekelijks terug wat er gelukt is, of de inschatting realistisch was etc. Dit terugkijken kun je (begeleid) in tweetallen of groepjes doen.

Concentratie en uitstelgedrag

Breinkennis
Er kunnen heel veel redenen zijn waardoor studenten moeite hebben zich (lang) te concentreren. Los van alle te vastgestelde problematieken zoals AD(H)D past het ook in de ontwikkeling van het brein om in te gaan op afleiding, dingen uit te stellen/leuke dingen voor te laten gaan etc. Het werkt om hier expliciet aandacht aan te besteden in de loopbaanles, de student te laten reflecteren op waar hij zelf zit in zijn ontwikkeling en nieuwe vaardigheden te oefenen.

Mirro module in de klas gebruiken

Een hulpmiddel en leidraad hierbij is de mirro module Concentratie en uitstelgedrag. De student krijgt aan de hand van filmpjes en opdrachten inzicht in zijn eigen concentratieskills en wordt geactiveerd om deze te verbeteren.

Je komt direct in de module met deze link. Op de studentenpagina Studievaardigheden staat ook een knop die linkt naar deze module.

Maak je je huiswerk niet? Schuif je het maken van een verslag steeds voor je uit?  Komt de inleverdatum ineens heel dichtbij en ben je nog niet begonnen? Hoe maak je een goede planning en hoe kun je zorgen dat je je hieraan houdt?

Mirro Concentratie en uitstelgedrag

Train je concentratievermogen en word uitstelgedrag de baas! In deze module leer je jezelf zelfstandig en anoniem technieken aan, waarmee je jouw concentratievermogen kan trainen en je valkuilen leert herkennen. Bovendien krijg je inzicht in de redenen waarom je de dingen soms uitstelt – en waarom je dat beter niet zou kunnen doen!

Ga naar Mirro Concentratie & uitstelgedrag met de button hiernaast. Je logt in met je inloggegevens van het ROC. Het is volledig anoniem!

Wat werkt

Hieronder vind je een lijst met tips. Probeer de tips uit en kijk wat voor jou werkt.

Tips bij het plannen

Gebruik een Agenda:
1. Noteer je huiswerk tijdens de les in je agenda, gebruik ook blackboard/whatsapp/studiewijzer etc.
2. Markeer de belangrijke zaken (toetsen, deadlines)

Gebruik een Planner:
1. Download hieronder de Planner
2. Kijk in je agenda en plan al het huiswerk in en zet een vinkje in je agenda bij het huiswerk dat je zojuist hebt ingepland
3. Maak je huiswerk
4. Vink het gemaakte huiswerk af op de planner

Tips bij het inplannen:

  • Heb je vragen over wanneer je tijd kunt maken voor huiswerk? Download het Weekschema hieronder en vul dit in. Vraag evt. hulp bij je studentcoach.
  • Wissel leer- en maakwerk af
  • Plan je pauzes in
  • Nummer je taken in de volgorde waarin je ze wilt gaan doen
  • Kun je het in blokjes hakken? Verdeel het over meerdere dagen!
  • Plan ook leer- en herhaalmomenten in
  • Begin met iets makkelijks, daarna het moeilijkste van vandaag, en dan de overige taken
  • Iets niet afgekregen? Schrijf het gelijk bij de taken voor de volgende dag!
  • Gebruik afkortingen:
    L-leren, M-maken, W-werkstuk inleveren, T-toets
    H3.1=hoofdstuk 3.1, l1 t/m5 = les 1 t/m 5
    Ned = Nederlands, Rek = rekenen
    En maak je eigen afkortingen!
Stappen bij het leren van een tekst
  1. Start met het beantwoorden van de volgende vraag: wat weet ik al over dit onderwerp?
  2. Ga door met het scannen van de tekst. Dit kan in een aantal stappen:
    • Bekijk de titel
    • Bekijk de tussenkopjes
    • Lees de inleiding
    • Bekijk de plaatjes en de schema’s
    • Bekijk de begrippen
    • Lees de samenvatting en/of conclusie
  3. Lees nu de hele tekst goed door en vind de kern.
    • Onderstreep of markeer de belangrijke punten.
    • Stel jezelf de volgende vragen: begrijp ik wat er hier wordt bedoeld? Wat zou de docent hierover kunnen vragen? Waarom is dit begrip zo belangrijk in dit stuk tekst?
  4. Je kunt van ieder stuk een samenvatting of mindmap maken maar ook hardop aan jezelf of een ander vertellen.
  5. Ook kun je vragen opstellen over de kern van de tekst en deze beantwoorden. Gebruik de vijf W-vragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom.
  6. Schrijf op wat je nog niet snapt, zodat je het nog kunt navragen bij de docent of een medestudent.
  7. Maak je de stof eigen, stel jezelf vragen: waar kan ik de stof voor gebruiken, hoe hangt dit samen met wat ik eerder heb geleerd?

Samen leren werkt, zoek een studiemaatje.

Manieren om kennis op te doen

Je bouwt je kennis op op heel veel manieren en momenten. Hoe meer manieren je inzet hoe groter je kennis over het onderwerp wordt en hoe beter je het onthoudt. Leren is herhalen, herhalen, herhalen, het liefst op veel verschillende manieren. Welke manieren gebruik je al? Klik op het plaatje voor een vergroting.

Manieren om je kennis op te bouwen

Tips voor concentratie
  • Wissel taken af, kies een pauze op het moment dat je concentratie minder wordt.
  • Geef je pauze bewust een begin- en een eindtijd (zet gerust een wekker).
  • Leg je telefoon in een andere ruimte zodat je niet automatisch afgeleid wordt door berichten.
  • Zoek een plek waar jij fijn en ongestoord kunt werken.
  • Leer zachtjes hardop.
  • Om weer fris te worden als je concentratie inzakt, kun je in de natuur wandelen. Maar kijken naar foto’s van de natuur heeft hetzelfde effect.
  • Concentratie is te trainen, zie het als een spier die je sterker kunt maken door hem veel te gebruiken. De enige manier om concentratie bij studeren te trainen is heel simpel door vaak te studeren.

Download hier 10 tips voor meer focus, minder afleiding en betere studieprestaties.

Met mirro Concentratie & uitstelgedrag krijg je meer inzicht in jezelf en wat je kunt doen om je concentratie te vergroten.

Handige werkbladen

Wil jij inzicht krijgen in hoe jouw week verdeeld is en hoe je daarin kunt schuiven, zodat je balans krijgt tussen al je bezigheden? Hoeveel uur heb je nu écht aan vrije tijd en voor huiswerk? Hieronder vind je een weekschema. Print het uit en vul het in. Als je het liever digitaal wilt doen in Excel dan kun je dit Excelbestand downloaden en invullen.

Een planning maken, zowel privé als voor school, is belangrijk en dit kun jij ook leren. Wanneer begin je op tijd aan dat verslag en wat ga je daar allemaal voor doen? Klik op de button voor de huiswerkplanner.

Hulp nodig met studievaardigheden?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je na het toepassen en gebruiken van alle bovenstaande tips alsnog moeite hebt met het plannen en organiseren van je schoolwerk. Vraag dan hulp aan jouw studentcoach. Hij of zij kan jou verder helpen!

banner-1

Stel je vraag op WhatsApp

Via WhatsApp kun je gemakkelijk de vragen stellen die jou bezighouden over bijvoorbeeld school en werk, maar ook persoonlijke vragen.

CheckIt_Chat_groot