Op zoek naar een nieuwe studie?
  • Heb je een (voorlopig) BSA Overstappen gekregen;
  • Vind je je studie toch niet leuk;
  • Is je studie eigenlijk te moeilijk;
  • Ben je bijna klaar met je studie en wil je iets heel anders gaan doen

En ben je nieuwsgierig naar welke opleiding het beste bij je past? Met deze stappen kun je daar zelf mee aan de slag. Heb je de stappen helemaal doorlopen en wil je nog een gesprek met een studiekeuze-expert van het CvS, dan kun je een afspraak aanvragen bij de laatste stap.

Voordat je begint geven we je 6 tips

Stap 1. Maak de beroepskeuzetest

Maak de test.

Klaar? Vul je naam, de naam van je college en je studentnummer in. En vul het mailadres in waar je de uitslag op wilt ontvangen.

Deze test is gebaseerd op het RIASOC model van Dr. John Holland (meer weten? Klik dan hier). Aan het einde van de test krijg je verschillende persoonlijkheidskenmerken te zien. Dit helpt je bij het kiezen van de juiste opleiding. Wanneer je een opleiding doet die aansluit bij je persoonlijkheid is de kans groter dat je de opleiding met succes zult afronden.

Stap 2. Aan de slag met de uitkomst

Klaar met je beroepskeuzetest? Lees je uitslag  goed door. Je leest in de uitslag over verschillende persoonlijkheidskenmerken.
Doel bij deze stap is te komen tot een lijst van minimaal 5 en maximaal 10 beroepen. Bekijk het filmpje en klik dan op de knop om jouw lijst te maken.

Stap 3. Sterrenslag

Pak de lijst met beroepen uit de vorige stap. Met de instructie uit het filmpje ga je de beroepen bekijken en beoordelen met 1 tot 4 sterren. Klik op de knop en download het document met de sterren en een tabel om de informatie te verzamelen.

Stap 4. Stoplicht

Onderzoek nu de opleidingen met de stoplichtmethode. Hoe dit precies werkt en wat het oplevert laten we je zien in dit korte filmpje.

In het voorbeeld worden opleidingsflyers gebruikt, jij doet deze opdracht met het Word-document uit de vorige stap! Gebruik de markeerstift in Word óf print het bestand eerst.

Stap 5. Verdiepen

Doe nu verder onderzoek naar de 2 of 3  opleidingen/ beroepen die je het leukst vindt. Klik op de knop voor de instructie en hulpmiddelen.

Stap 6. Advies vragen

Vraag advies aan twee personen die belangrijk voor je zijn. Denk aan je ouders, een goede vriend of je studentcoach. Tijdens elk adviesgesprek vul je de opdracht onder de knop in. Maak nu gelijk afspraken met de personen die jij hiervoor gaat vragen!

Stap 7. Knoop doorhakken

Klik op de knop om de opdracht in te vullen. Hiermee zet je alles nog eens op een rijtje. Hak de knoop door, meld je aan en praat je studentcoach bij.

Stap 8. Nog  hulp nodig van een studiekeuze-expert van het CvS?

Mail de opdracht van stap 7 door naar checkitaanmelding@rocmn.nl. Je krijgt dan een uitnodiging voor een studiekeuzegesprek van een uur met een adviseur van het CvS.

Tot slot: Wat vond je ervan?

We zijn nieuwsgierig naar jouw mening en wat je vindt van het beroepskeuzeprogramma. Wil je deze korte (anonieme) enquête invullen?  Dankjewel!

banner-1

Stel je vraag op WhatsApp

Via WhatsApp kun je gemakkelijk de vragen stellen die jou bezighouden over bijvoorbeeld school en werk, maar ook persoonlijke vragen.

CheckIt_Chat_groot