Heb je vragen over je examens? Wil je meer weten over de voorbereiding? Heb je dyslexie of wil je een vrijstelling aanvragen? Hieronder vind je belangrijke informatie en de stappen die je moet doen bij een aanvraag bij de examencommissie. Ook lees je wat de examencommissie voor jou doet.

Wat doe je zelf?

Je schoolmail is belangrijk!
 • Via je schoolmail of via Mijn ROCMN kun je bij het examenbureau aanvragen indienen voor aangepast examen, vrijstellingen, herkansingen en inzage examens. De examencommissie beslist erover en het besluit van de examencommissie ontvang je via je schoolmail.
 • In sommige gevallen ontvang je via je schoolmail ook de uitnodigingen om je examens te doen, met belangrijke informatie over plaats, tijd, duur, regels en verzuim. Het is dus belangrijk dat je regelmatig je schoolmail leest.
Je studentcoach adviseert
 • Je studentcoach adviseert je over de voorbereiding op je examen en wat je kunt doen als het examen niet goed is verlopen, of als je een aanvraag wilt doen bij de examencommissie (via het examenbureau).
Zo doe je een aanvraag:

Advies is om een aanvraag zo snel mogelijk aan het begin van het schooljaar in te dienen zodat het examenbureau en de examencommissie voldoende tijd hebben om je aanvraag te verwerken en te beoordelen.

Stap 1: Overleg met je studentcoach

Overleg met je studentcoach als je een aanvraag wilt doen bij de examencommissie voor:

 • aangepaste examinering
 • vrijstelling; bij doorstroom hoef je in de meeste gevallen geen vrijstelling aan te vragen, bespreek met je studentcoach wat voor jou van toepassing is
 • inzage van het examen (hiervoor is geen besluit vanuit de examencommissie nodig)
 • examineren op een ander niveau
 • een extra herkansing

Stap 2: Vraag de formulieren aan bij het examenbureau

Vraag daarna zelf de formulieren aan bij het examenbureau. Dit kun je doen via Mijn ROCMN, via de button ‘Examineren’, of stuur een mail aan jouw examenbureau (zie lijst met mailadressen onderaan deze pagina).
Je ontvangt het aanvraagformulier dan in je schoolmailbox. In de mail van het examenbureau staat ook een verzoek voor uploaden van je aanvraag naar EduArte met een bijbehorende link.
Lees dit goed door.

Stap 3: Vul het formulier in

Vul het aanvraagformulier volledig in en zorg ervoor dat eventueel mee te sturen bijlagen aanwezig zijn.

Stap 4: Documenten uploaden

Upload het ingevulde formulier en alle gevraagde bijlagen (zie link in de mail van het examenbureau) via EduArte Student.

Wat doet de examencommissie?

 • De examencommissie beslist over je aanvragen. Je krijgt antwoord via je schoolmail.
 • De examencommissie besluit of je gediplomeerd kan worden.
 • De examencommissie besluit over klachten rond examinering die via ‘Klacht of Compliment’ binnenkomen.

Mailadressen examenbureaus

Toetsen, niet minder maar anders

In deze serie video’s vertellen studenten wat zij nodig hebben om succesvol te kunnen studeren en toetsen te kunnen maken. Marlies heeft bijvoorbeeld faalangst. Als ze een toets moet maken of presentatie moet geven, slaat ze dicht. Zij vertelt wat ze nodig heeft om toch haar tentamens te kunnen maken.

Examenklacht?

 • Heb je een klacht over het examen? Bespreek die eerst met je studentcoach.
 • Kan de klacht niet goed afgehandeld worden? Stuur je klacht dan via ‘Klacht en Compliment’
  via website www.rocmn.nl > Organisatie > kies in menu Klacht en Compliment.

Mijn ROC MN

Lees alles over examens mbo op het studentenportaal

banner-1