Als je ADHD of ADD hebt dan loop je vaak tegen dingen aan waar je medestudenten minder last van hebben. Het kan zijn dat je een vol hoofd hebt of je overbelast voelt door alle prikkels en extra moeite die je hebt met concentratie. Op deze pagina vind je tips en oplossingen als je vaak je schoolwerk uitstelt.

Wat werkt

Je vindt hier een aantal tips. Probeer de tips uit en kijk wat voor jou werkt.

Ik ben vaak iets kwijt: Zoek een vast plekje voor spullen zoals je sleutels.

Ik ben snel afgeleid: Zoek een gunstig plekje in de klas: vooraan zodat je minder raakt afgeleid of juist achterin zodat er niks ‘in je rug’ gebeurt dat je aandacht wegneemt.

Ik krijg vaak negatieve feedback: Praat erover met mensen om je heen zodat ze begrijpen wat er gebeurt en ze je kunnen ondersteunen.

Ik vergeet vaak afspraken: Leer jezelf aan om een agenda te gebruiken en vraag om ondersteuning.

Ik kan me slecht concentreren: Ga op zoek naar wat het best voor jou werkt bij studeren: in een hele stille ruimte of in een ruimte met muziek. Maak een mindmap of een samenvatting. Meteen uit school gaan studeren, of eerst even ontspannen en daarna aan de slag.

Ze vinden me altijd zo druk in de klas: Spreek met je docenten af dat ze een subtiel seintje geven als je ‘te aanwezig’ bent in de klas.

Ik kan echt niet zo lang stilzitten: Spreek ook af dat je af en toe even de klas uit kan lopen als het je te veel wordt.

Mijn telefoon leidt me altijd af: Zet tijdens het studeren je telefoon op stil of uit en leg je telefoon zo ver weg dat je er niet meer bij kan.

Ik voel dat ik altijd nog iets moet doen: Plan je vrije tijd in, want ook dat is belangrijk.

Mijn hoofd is zo vol: Ga sporten, zo maak je je hoofd leeg.

Ik vergeet wel eens bepaalde stappen van een taak: Probeer een vaste volgorde aan te houden. Het klinkt misschien saai, maar zo vergeet je niets. Voorbeeld: Je schooltas inpakken op een vast moment in vaste volgorde. Check aan het eind of je alles hebt (gedaan).

Tips bij een vol hoofd of overbelasting
Neem de tijd om beslissingen te maken

Zeg bijvoorbeeld tegen iemand: “Ik heb tijd nodig om daarover na te denken” of “Ik maak dit eerst even af en dan kom ik bij je.”

Taken ruilen

Zeg bijvoorbeeld: “Ja, ik zou dit graag doen, als ik deze klus dan niet hoef te doen.” of “Ja, ik ga graag mee daar naartoe, maar dan kan ik geen boodschappen doen.”

Tips bij uitstelgedrag

Herken jij een van de redenen om uit te stellen? Probeer dan de oplossing die erbij staat eens uit.

1:         De taak is te groot, je weet niet waar te beginnen
Oplossing: Stel jezelf de vraag: als ik dit nu ga doen, weet ik dan wat ik precies moet doen of hoe ik moet beginnen? Als het antwoord op deze vraag nee is, moet je je taak eerst opdelen in kleine taken. Vraag om hulp van jouw studentcoach als dat nodig is.

2:         De doelen zijn niet haalbaar
Oplossing: Als wat je voorneemt eigenlijk niet haalbaar is, zul je geneigd zijn om de taak uit te stellen. Het gaat er echter niet alleen om wat je graag wilt doen, maar ook om wat haalbaar is. Deel je doel op in kleinere stappen. Stel je wilt politie agent worden, maar bent niet fit genoeg om de fittest te halen. Stel jezelf dan niet ineens het doel om politie agent te worden, maar stel jezelf eerst als doel te gaan sporten.

3:         Perfectionisme, angst voor kritiek bij niet perfect resultaat
Oplossing: Bedenk bij jezelf dat het beter is om iets te doen dan niets. Als het niet zo goed wordt als je zou willen, heb je het in ieder geval geprobeerd. Is het echt zo erg als het niet perfect is?

4:         Moeite om te starten, behalve onder tijdsdruk
Oplossing: Kijk goed naar je tijdsinschatting. Hierdoor weet je hoeveel tijd de dingen echt kosten en wanneer er deadlines zijn. Zo kun je beter overzien wat de consequenties zijn van het uitstellen van de start en voorkom je tijdsnood aan het eind. Het kan je helpen om te beginnen met iets dat je makkelijk afgaat, als je dan op gang bent gekomen kun je aan de slag met iets dat meer inspanning en concentratie vraagt.

5:         Oninteressante taken die veel concentratie vragen
Oplossing: Beloon jezelf wanneer je de taak gedaan hebt. Als het een niet nuttige taak is, waarbij het ook niet erg is als je het laat liggen, kun je ervoor kiezen om de taak niet te doen. Als het een zeer nuttige taak is, vertel jezelf dan waarom je de taak doet en wat het je oplevert om het toch te doen.

6:         Denken dat het beter is om te wachten met de taak tot het perfecte moment
Oplossing: Bedenk bij jezelf of het echt nuttig is om het perfecte moment af te wachten. Is dat zo? Het kan namelijk ook een excuus zijn. Heb je misschien een van bovenstaande redenen om taken uit te stellen?

7:         Denken dat je nog wel tijd hebt
Oplossing: Ga bij jezelf na: Is dit echt zo? Waar baseer je dat op? Heb je goed naar je planning gekeken?

8:         Ergens tegenop zien
Oplossing: Een veelvoorkomende reden om een taak uit te stellen is dat je er tegenop ziet. Bijvoorbeeld als je ergens naartoe moet bellen, dat je bang bent dat je niet uit je woorden komt. Of omdat je je schaamt dat je iets al een tijdje hebt uitgesteld. Ga na welke negatieve gedachten je tegen houden om iets te doen. Ga samen met jouw studentcoach op zoek naar helpende gedachten of vraag om hulp.

banner-1

Stel je vraag op WhatsApp

Via WhatsApp kun je gemakkelijk de vragen stellen die jou bezighouden over bijvoorbeeld school en werk, maar ook persoonlijke vragen.

CheckIt_Chat_groot