Goed dat je op deze pagina bent gekomen. Misschien denk je er wel eens over na om wat in je drankgebruik te veranderen. Bijvoorbeeld minder alcohol drinken, alleen in het weekend alcohol drinken of zelfs stoppen. Vaak is het moeilijk om hier iets in te veranderen omdat je het al lange tijd zo doet.

Het ‘willen’ is makkelijk, maar het ‘doen’ kan een uitdaging zijn. Misschien drinken veel van je vrienden ook of ga je slechter slapen of je onrustig voelen. Dit kan ervoor zorgen dat je toch weer meer gaat drinken.

Mirro module alcohol

Iedereen drinkt weleens een glaasje. Als je dit echter te vaak doet, kan dit risico’s meebrengen voor hoe jij je voelt. Twijfel je over jouw alcoholgebruik? Wil je beter met verleidingen of sociale druk omgaan? Ga dan met de module over alcohol van Mirro aan de slag! Je vindt hier handige tips en oefeningen waardoor je meer controle over je alcoholgebruik krijgt.

Introductie Alcohol Mirro
Wat is alcohol?

Het maken van alcohol is een proces dat ontstaat door gisting van granen of druiven. Hoe langer de alcohol gist, hoe hoger de toename van het alcoholpercentage. Door de gisting wordt dit een heldere en kleurloze vloeistof. Er zijn verschillende soorten dranken waar alcohol in zit, bijvoorbeeld bier en wijn. Sterke drank wordt vaak gemengd met frisdrank zoals wodka/cola. Als je alcohol drinkt beïnvloedt dit je bewustzijn en gedraag je je vaak anders.

Wat doet alcohol met je?

Het drinken van alcohol ervaart iedereen weer anders. Dit komt door het percentage van de alcohol. Het maakt uit hoeveel je weegt, of je een jongen of meisje bent en waar en wanneer je de alcohol neemt. Na een aantal glazen alcohol voel je je ontspannen, vrolijk en je praat makkelijker. Je krijgt ook meer honger. Als je nog meer alcohol neemt wordt je geheugen minder en heb je je emoties minder onder controle. Je wordt dan sneller boos of verdrietig. Soms denk je dat je niet snel dronken wordt maar vaak heb je het zelf niet snel door. Kijk maar naar het filmpje!

Wat zijn de risico’s van alcohol?

Er zitten op lange en korte termijn risico’s aan het drinken van alcohol. Daarom is het belangrijk dat je in ieder geval tot je 18e geen alcohol drinkt. Je hersenen zijn nog in ontwikkeling en het drinken van veel alcohol is schadelijk. Op korte termijn maak je soms beslissingen waar je niet goed over nagedacht hebt, bijvoorbeeld het hebben van onveilige seks. Ook is de kans op het maken van ongelukken groter. Op lange termijn heeft alcohol invloed op je geheugen, het kan de ontwikkeling van je karakter en gedrag veranderen en de kans op het krijgen van kanker is groter.

Anonieme zelfhulp van Jellinek

Klik hieronder om te starten met anonieme zelfhulp die je helpt met minderen of stoppen. Deze programma’s zijn gratis te gebruiken. Er leest niemand wat je invult. Je doet het alleen.

Wat als jouw ouder verslaafd is?
Met hulp veranderen

Je kunt er ook voor kiezen om hulp te vragen op school. Je wordt dan geholpen door een preventiewerker. Hij of zij:

  • Heeft veel kennis over alcohol en het gebruik hiervan;
  • Is een goede coach die jou respecteert en is benieuwd naar wie je bent;
  • Is vriendelijk en oprecht;
  • Helpt jou je doelen helder te krijgen en steunt je hier in;
  • Vindt jouw privacy belangrijk!
  • Let op: door te stoppen of minderen kan je onrustiger worden, slechter slapen of emotioneler zijn. Een preventiewerker kan je hier goed bij helpen.
  • Door samen een goed plan te maken is het makkelijker je doelen te halen. Je wordt extra gemotiveerd en staat er niet alleen voor.
  • Schrijf je in voor een kennismakingsgesprek op jellinek.nl. Daarna kun je zelf bepalen of je verder wilt gaan of niet.
banner-1

Stel je vraag op WhatsApp

Via WhatsApp kun je gemakkelijk de vragen stellen die jou bezighouden over bijvoorbeeld school en werk, maar ook persoonlijke vragen.

CheckIt_Chat_groot