Het einde van je mbo-tijd is in zicht. Je hebt misschien al je diploma behaald. Of je hoopt binnenkort je diploma te behalen. Maar dan komt de grote vraag: ga je aan het werk? Of wil je doorstuderen? Op deze pagina vind je informatie over de verschillende mogelijkheden. Als je gaat oriënteren op hbo, scroll dan een flink stuk naar beneden.

Sluit je aan bij ons alumninetwerk!

Verder studeren? Aan het werk? Wat je ook gaat doen met je diploma op zak we hopen dat je in contact wilt blijven met je studiegenoten en docenten? Sluit je dan aan bij ons alumninetwerk!

Met je opleiding bij ROC Midden Nederland heb je een sterke basis voor de toekomst gelegd. Maar uitgeleerd ben je natuurlijk nooit. Als lid van ons alumninetwerk krijg je allerlei mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen. Zo kun je meedoen met workshops, cursussen, informatieve sessies en netwerkbijeenkomsten. Of je kunt juist anderen iets leren! Door jouw ervaringen te delen met oud-studiegenoten en nieuwe studenten, of door zelf workshops of gastlessen te geven. Klinkt goed? Meld je dan snel aan via rocmn.nl/alumni

Van Dalen
alumnus (meervoud: alumni)
1   oud-studentoud-leerlingalumnus

Een tweede opleiding binnen ROC Midden Nederland

Na het behalen van je diploma sta je voor een keuze. Ga je werken? Neem je een tijdje vrij? Of wil je doorstuderen? Heb je een niveau 4 diploma behaald, dan kan je naar het HBO, maar ook ons eigen ROC biedt mogelijkheden voor alle niveaus. Hieronder de verschillende mogelijkheden en de antwoorden op veel gestelde vragen over het volgen van een tweede MBO opleiding.

1. Een niveau hoger bij dezelfde opleiding

Als je een niveau 1, 2 of 3 diploma hebt behaald, kun je ervoor kiezen om in de richting die je al hebt gedaan voor een hoger niveau te kiezen. Dit kun je doen als je het idee hebt dat er voor jou meer in zit. Misschien twijfel je aan je eigen mogelijkheden voor dat hogere niveau. Bespreek dat dan met je studentcoach. Die heeft meestal een aardig beeld van je capaciteiten. Met een hoger niveau de arbeidsmarkt op gaan heeft gevolgen voor je salaris, maar ook voor de werkzaamheden die je gaat doen. Een verzorgende (niveau 3) doet andere werkzaamheden dan een verpleegkundige ( niveau 4). Op een hoger niveau werken vraagt vaak meer zelfstandigheid, initiatief en verantwoordelijkheid van jou. Dat is ook iets om over na te denken. In de techniek kun je het werk op niveau 2 misschien veel aantrekkelijker vinden omdat je dan praktisch bezig  bent, terwijl de medewerker met een niveau 4 diploma misschien meer computerwerk moet doen in verband met de planning van bepaalde werkzaamheden.

Je kunt er ook voor kiezen om na een paar jaar werken aan je tweede MBO opleiding op een hoger niveau te beginnen. Dan heb je eerst praktijkervaring opgedaan, waardoor de leerstof makkelijker blijft hangen. Soms biedt je werkgever je deze mogelijkheid aan en volg je de BBL route ( werken en leren) voor je tweede MBO.

Let op! Als je je niveau 2 diploma hebt behaald en doorgaat naar niveau 3 heeft dat gevolgen voor je studiefinanciering. Je ontvang dan een prestatiebeurs.

2. Zelfde niveau, andere opleiding

Je kunt ook kiezen voor een tweede MBO in een heel andere richting, op het niveau van je eerste MBO. Misschien is het lastig om werk te vinden met het diploma dat je hebt gehaald? Misschien had je eigenlijk liever een andere richting gekozen? Of je wil je blijven ontwikkelen, maar niet op een hoger niveau? Een oud studente van ROC Midden Nederland haalde haar diploma Sociaal Werk en daarna een diploma van de opleiding Apothekersassistent. Ze heeft nu twee banen. Twee dagen werkt ze als sociaal makelaar in de wijk en twee dagen als apothekersassistent in de apotheek. Die afwisseling vindt zij heel fijn.

Er zijn verschillende MBO opleidingen die je versneld kunt afronden. Kijk daarvoor bij de opleiding van je keuze op de website.

3. Werken en leren

De mogelijkheid van leren en werken (BBL) is hierboven al genoemd. Dit is aantrekkelijk voor jou als je liever niet meer al te veel dagen naar school wil. Het is belangrijk dat je dan eerst een werkplek vindt en een contract krijgt van minimaal 20 uur. Op stagemarkt kun je zoeken naar deze leer- werkplekken, maar je kunt ook zelf een werkgever benaderen, door een mail te sturen of er langs te gaan om je voor te stellen. Als je voor een BBL route kiest, ontvang je geen studiefinanciering en geen OV-kaart. Je ontvangt dan salaris, je bent werknemer. Een voordeel daarvan is dat je studieschuld niet op loopt.

Realiseer je goed dat je bij de BBL – route werknemer bent. Je bent dus niet meer alle schoolvakanties vrij. Je bent geen stagiair, maar wordt ingezet als een collega met alle verantwoordelijkheden die daarbij horen.

Veel gestelde vragen

Wat betekent een tweede BOL MBO opleiding voor mijn studiefinanciering?

Hoe lang mbo-studenten recht hebben op studiefinanciering, hangt af van het niveau van hun opleiding:

  • Studenten op niveau 1 en 2 hebben recht op studiefinanciering zolang ze ingeschreven staan bij hun opleiding.
  • Studenten op niveau 3 en 4 hebben maximaal 4 jaar recht op studiefinanciering in de vorm van een prestatiebeurs. Daarna mogen ze nog 3 jaar lenen en reizen.

Je kunt dus zelf uitrekenen hoeveel tijd je nog hebt.

Wat als ik die zeven jaar verbruikt heb en toch nog door wil studeren?

Studenten die geen recht hebben op studiefinanciering, kunnen onder voorwaarden het levenlanglerenkrediet aanvragen. Dit geldt voor studenten tot 55 jaar aan de universiteit, het hbo of mbo bol.

Als ik van niveau 2 naar niveau 3 of 4 ga krijg ik een prestatiebeurs. Wat is dat?

De prestatiebeurs is een lening. Haal je binnen 10 jaar je diploma, dan wordt de beurs omgezet in een gift. Je hoeft dan niets terug te betalen. Je krijgt de prestatiebeurs voor 4 jaar.

Is je prestatiebeurs afgelopen, maar ben je nog wel ingeschreven als voltijdstudent? Dan kunt je nog 3 jaar lenen. Deze lening wordt niet omgezet in een gift. Dit deel moet je dus altijd terug betalen.  Je mag je prestatiebeurs en lening voor meerdere studies op niveau 3 en 4 inzetten.

Ik heb vragen over mijn persoonlijke situatie in verband met studiefinanciering. Wat moet ik doen?

Bij twijfel, onduidelijkheden, of vragen over je persoonlijke situatie, altijd zelf  contact opnemen met DUO. Dit voorkomt problemen!

Doorstuderen hbo

Een hbo-opleiding is van een hoger niveau. Je zult meer tijd aan je studie moeten besteden. Het vraagt meer zelfstudie dan dat je op het mbo gewend was. In het hbo leer je via vraag gestuurd onderwijs; dit houdt in dat je bijvoorbeeld zelf colleges moet voorbereiden. Een serieuze studiehouding is dus erg belangrijk.

Wil je graag een hbo-opleiding volgen maar zie je op tegen nog eens 4 jaar naar school gaan? Denk dan eens aan het behalen van een Associate Degree. Dit is een tweejarige hbo-opleiding. Die volg je aan een hogeschool. Je kunt zo’n tweejarige opleiding prima volgen terwijl je al aan het werk bent.

Begin niet zomaar aan een hbo-opleiding. Onderzoek eerst goed wat je wilt voordat je je bij een hogeschool aanmeldt. Met de juiste motivatie doorloop je een studie vaak makkelijker. Ontdek wat goede motieven zijn om aan een hbo-opleiding te beginnen.

Waar kun je doorstuderen?

Hier vind je links naar hogescholen in de omgeving van Utrecht. En onderaan staat een link naar de startpagina voor hbo, daar vind je informatie over alle hbo’s en nog veel meer.

Hbo-skills coachprogramma

Wil jij succesvol overstappen naar het hbo? Geef je dan op voor het hbo-skills coachprogramma, waarin je door een student van de Hogeschool Utrecht gecoacht wordt.

Voorbereiden overstap mbo-hbo

Bij de Hogeschool van Amsterdam en bij de Has hogeschool in Den Bosch/Venlo kun je een aansluitingsprogramma volgen zodat je goed voorbereid met je studie kunt starten.

Van school naar werk

Wil je gaan werken? Je vindt hier informatie over solliciteren. Soms gaat het niet zo makkelijk als je gehoopt had. Via de routekaarten kom je er snel achter welke ondersteuning er in jouw woonplaats  is. Kom je er zelf niet uit en wil je graag hulp van school? Neem dan contact met ons op.

Ben je op zoek naar tips om een baan te vinden en om te solliciteren?
Kijk voor inspiratie op deze pagina. 

Gaat het allemaal niet zo makkelijk? Verschillende organisaties kunnen jou helpen. Via onderstaande routekaarten kom je erachter waar je naartoe kunt in jouw woonplaats.

Tips om te solliciteren

Ben je op zoek naar tips om een baan te vinden en om te solliciteren?
Kijk voor inspiratie op deze pagina:

banner-1

Stel je vraag op WhatsApp

Via WhatsApp kun je gemakkelijk de vragen stellen die jou bezighouden over bijvoorbeeld school en werk, maar ook persoonlijke vragen.

CheckIt_Chat_groot