Misschien wil je het liefst dat stomme gepest vergeten, er niet meer aan denken en er niet over praten. Dat is logisch. Maar als je niets vertelt, zal het pesten ook nooit ophouden. Wat kun je doen als je gepest wordt? En wat als je via social media gepest wordt? Welke stappen kun je zetten als je via social media gepest wordt? Je leest er hier alles over!

Plagen

Plagen is een spelletje, maar pesten niet meer. Het is bedreigend. Het gebeurt niet zomaar een keer, maar iedere dag weer, soms zelfs een jaar of langer. De pester is vaak de sterkste uit een groep en zoekt een slachtoffer uit om de baas over te spelen. Als slachtoffer word je vaak geslagen, vernederd en gekleineerd. De pester lijkt populair in een groep, maar is het uiteindelijk niet. De pester is alleen populair door kracht en durf te laten zien. Soms loop je meer kans om gepest te worden. Vaak heeft dat met je gedrag te maken. Bijvoorbeeld als je moeite hebt om jezelf te verdedigen.

Pesten

Helaas komt pesten overal voor. Ook in de gangen, de kantine en rond de school. Soms gaat een pester nog een stapje verder door je af te persen. Pesten kan ook online. Dit heet cyberpesten. Het is een belediging of vernedering die via mobiele telefoon, SMS of als internet gebruikt wordt om je te kwetsen.

Iemand heeft mij een keer gehackt. M’n nickname werd: “Ik neuk iedereen”. Ik kon m’n bijnaam niet meer veranderen. Ik heb het programma opnieuw moeten installeren, met een ander adres. Dat vond ik niet grappig.”

(www.ad.nl)

Signalen
  • Je prestaties op school zijn slecht
  • Je bent niet meer vrolijk
  • Je wordt steeds stiller
  • Je huilt veel.
Cyberpesten

Cyberpesten is een vorm van pesten die online plaatsvindt. De pesters gebruiken dan bijvoorbeeld social media om anderen te kwetsen of te vernederen. Of ze proberen macht over hen uit te oefenen.

Meld cyberpesten altijd onmiddellijk. Ga naar je ouders, je studentcoach of de vertrouwenspersoon op school. (Of meld het bij iemand anders die je vertrouwt op school.) Zij kunnen je helpen om ervoor te zorgen dat het stopt of neem contact op.

Wat kun je zelf doen tegen cyberpesten

Je kunt zelf ook een aantal dingen doen wanneer je te maken krijgt met cyberpesten:

  • Ga niet in op vervelende berichtjes. De pesters willen graag dat je reageert.
  • Gebruik op fora en chatrooms liefst een andere (zelfbedachte) naam.
  • Blokkeer mensen die vervelend doen. Ga er niet op in.
  • Deel geen foto’s van jezelf die anderen later tegen jou kunnen gebruiken, zoals naaktfoto’s.

Verzamel bewijs van cyberpesten. Maak bijvoorbeeld screenshots of foto’s van vervelende of kwetsende berichten. Zo kan de dader later niet ontkennen dat hij of zij je heeft gepest.

Meer weten over cyberpesten?

Op de website van helpwanted vind je informatie en kun je ook een melding doen.

Misschien schaam je je. Of voel je je schuldig. Zoek wel hulp. Dit is misschien moeilijk, maar als je niets doet dan gebeurt er niets. Neem hierover anoniem contact op. Ga naar je studentocach of met de links hieronder naar de vertrouwenscontactpersoon of het CvS/Schoolmaatschappelijk werk.

Wil je zelf meehelpen om cyberpesten te stoppen? Bijvoorbeeld door een presentatie te geven? Ga dan naar de site Stop Pesten Nu met de knop hieronder.

Sexting

Sexting is het versturen van seksueel getinte berichten, foto’s of filmpjes van jezelf via een smartphone, computer of tablet. Dat kan leuk en spannend zijn als je naar elkaar verlangt. Maar je kunt er ook enorm door in de problemen komen. Regelmatig worden beelden doorgestuurd naar anderen. Per ongeluk of met opzet, bijvoorbeeld om iemand te pesten of om wraak te nemen.

Heb je zelf te maken met nare gevolgen van sexting? Meld dit dan meteen bij de politie of meldknop.nl.

Waar kun je terecht?

Slachtoffer van online misbruik?

Ben jij het slachtoffer van online seksueel misbruik? Op Helpwanted.nl vind je meer informatie en kun je dit misbruik melden.

Contactpersoon ongewenst gedrag (COG)

Als je gepest wordt op school, blijf hier dan niet mee zitten, je kunt naar de contactpersoon ongewenst gedrag.

Contact

Misschien schaam je je of voel je je schuldig. Zoek wel hulp. Dit is misschien moeilijk maar als je niets doet, dan gebeurt er niets. Neem hier contact op met een schoolmaatschappelijk werker of zoek contact via WhatsApp.

Mirro zelfbeeld

Denk jij vaak negatief over jezelf, en denk je dat anderen ook zo over jou denken? Met de module Zelfbeeld van Stichting Mirro kun je je negatieve zelfbeeld overwinnen.

Ga naar Mirro Zelfbeeld met de button hiernaast. Je logt in met je inloggegevens van het ROC.

Introductie Zelfbeeld op Mirro
banner-1

Stel je vraag op WhatsApp

Via WhatsApp kun je gemakkelijk de vragen stellen die jou bezighouden over bijvoorbeeld school en werk, maar ook persoonlijke vragen.

CheckIt_Chat_groot