Wordt er bij jou thuis geweld gebruikt? Dan is er sprake van huiselijk geweld. Het geweld kan lichamelijk zijn maar ook psychisch of seksueel. Bij lichamelijk geweld kun je denken aan slaan of schoppen, psychisch kun je lijden onder de heftige ruzies van je ouders. Bij seksueel geweld kan bijvoorbeeld sprake zijn van aanranding.

Huiselijk geweld

Helaas is huiselijk geweld moeilijk te stoppen. Huiselijk geweld begint meestal met iets kleins, wordt groter en groter, totdat de pleger geweld gaat gebruiken. Vaak stopt het niet na één keer. Het komt steeds vaker voor en kan ernstigere vormen aannemen. Omdat geweld vaak niet vanzelf stopt is het belangrijk dat je er niet lang mee rond blijft lopen. Het is goed om hulp te zoeken.

Onder kindermishandeling valt ook verwaarlozing en psychische mishandeling.

Als je met geweld te maken krijgt kan dit een heel ingrijpende gebeurtenis voor je zijn. Je kunt je er erg rot door voelen en daarom is het belangrijk dat je er iets aan doet. Alleen dan zal het geweld stoppen. Je helpt hiermee je zelf, maar zeker ook de ander.

Het gedrag van iemand die huiselijk geweld pleegt
  • is snel jaloers
  • is eerst agressief en dan weer heel lief
  • behandelt je als zijn of haar bezit
  • maakt thuis dingen kapot
  • belooft steeds dat het niet meer gebeurt
  • slaat je, of zegt je te willen slaan
  • laat je dingen doen die je niet wilt, ook seksueel vernedert je waar andere bij zijn
  • wil jou op allerlei manieren laten weten wie de baas is
  • wil altijd weten waar je bent en wat je doet

De daders van huiselijk geweld zijn zelf ook ongelukkig met de situatie. Vaak vinden ze zelf ook dat ze geen geweld zouden moeten gebruiken, maar lukt het hun niet om de problemen op een andere manier op te lossen. Door hulp te zoeken kan de geweldcirkel doorbroken worden.

Zoek hulp

Misschien schaam je je of voel je je schuldig. Zoek wel hulp. Dit is misschien moeilijk, maar als je niets doet gebeurt er niets.
Neem hier contact op met een schoolmaatschappelijk werker.

Elke schooldag kun je (vertrouwelijk!) appen met een schoolmaatschappelijk werker.

banner-1

Stel je vraag op WhatsApp

Via WhatsApp kun je gemakkelijk de vragen stellen die jou bezighouden over bijvoorbeeld school en werk, maar ook persoonlijke vragen.

CheckIt_Chat_groot