Duurzaamheid wil zeggen dat we in onze behoeften voorzien, zonder dat we mensen, het milieu of de economie in gevaar brengen, nu of in de toekomst. Bijvoorbeeld: je eet (jouw behoefte), en dat doe je 3 keer per week vegetarisch (dat heeft minder impact op het milieu dan vlees).
Dat is niet altijd even makkelijk. Maar je kan er zelf iets aan doen!

Zelf duurzaam doen

Hoe kun je zelf bijdragen aan duurzaamheid? Hieronder een aantal tips:

Verminder afval

Er is maar liefst 1 liter water en 1 liter olie nodig om 1 plastic wegwerpflesje te produceren. Het weggooien van plastic flesjes heeft daarnaast een enorme impact op ons milieu, omdat veel plastic in onze oceanen terecht komt. Dussss….gebruik in plaats van een plastic flesje een hervulbare waterfles. Drink je koffie of thee? Neem dan jouw eigen mok mee. Zo voorkom je de productie van afval en plastic.

Afval scheiden

Soms is afval onvermijdelijk. Zorg in ieder geval dat je dit afval scheidt. Dat zorgt voor minder restafval en dan wordt een groot deel van je afval opnieuw gebruikt.

Statiegeld

Je kunt je lege flesje natuurlijk ook terugbrengen naar een verkooppunt, voor statiegeld: dat levert geld op!!

Klik hier voor een uitleg video of kijk op statiegeldnederland.nl voor meer informatie.

Dagje vegetarisch

De productie van vlees heeft een grote impact op het milieu. Eén kilo rundvlees eten staat qua broeikasgas-uitstoot gelijk aan 180 kilometer autorijden.  Je hoeft natuurlijk niet meteen nooit meer vlees te eten, maar een dagje geen vlees scheelt al.

Bespaar energie

De meeste energie wordt nog altijd opgewekt door het verbranden van kolen, olie en gas. De verbranding van deze fossiele brandstoffen draagt sterk bij aan klimaatverandering. Het is dus belangrijk om zo min mogelijk energie te gebruiken. Of natuurlijk te kiezen voor groene stroom

Je kunt energie besparen door:

– Als het koud is een dikke trui aan te trekken. Dan kan daarna de verwarming lager of uit.

– Als de zon schijnt, het licht binnen uit te doen

– Elektrische apparaten uit te zetten. Ook een apparaat in de stand-by modus verbruikt energie, dus het is het beste om het echt helemaal uit te zetten.

– Kies voor een elektrisch apparaat met energielabel A+++. Die zijn heel zuinig.

– Gloeilampen door LED verlichting te vervangen. Ouderwetse gloeilampen worden niet meer gemaakt, maar er hangen er vast nog wel een paar in je huis. Door deze te vervangen door Ledverlichting bespaar je jaarlijks een aardig bedrag aan energie. Duurzaam en goed voor je portemonnee!

– Je huis te isoleren. In een goed geïsoleerd huis blijft de warmte beter in huis en hoef je dus de verwarming minder aan. Huur je een huis of een kamer? Dan kan je aan de verhuurder vragen of hij of zij het huis wil isoleren. Dat is de verhuurder trouwens niet verplicht. En het kan zijn dat er dan een huurverhoging komt, dus bespreek dit goed met de verhuurder.

Stel je vraag op WhatsApp

Via WhatsApp kun je gemakkelijk de vragen stellen die jou bezighouden over bijvoorbeeld school en werk, maar ook persoonlijke vragen.

CheckIt_Chat_groot