Heb je vragen over basisbeurs, aanvullende beurs, lening of  reisproduct? Weet je waar je recht op hebt en wanneer je je studiefinanciering of reisproduct moet stopzetten? Lees hieronder hoe het precies zit. Heb je daarna nog vragen? Neem dan contact op met het Financieel Spreekuur.

Wat is de Basisbeurs

Iedereen die recht heeft op studiefinanciering, krijgt een basisbeurs. Als je uitwonend bent, is de basisbeurs hoger dan wanneer je bij je ouders woont.

Wat is de Aanvullende beurs

De basisbeurs staat los van het inkomen van jouw ouders. Een aanvullende beurs kun je aanvragen als je ouders weinig of niet kunnen meebetalen aan je opleiding.

Wat is het Reisproduct

Je hebt recht op een studentenreisproduct als je een voltijdopleiding doet op het mbo. Ook als je nog geen 18 bent. 

Stopzetten Reisproduct – voorkom een ov-boete

Geen recht meer? Voorkom een boete. Ga naar een ophaalautomaat en stop je studentenreisproduct.

Wat is een Lening

Naast de basisbeurs en de aanvullende beurs kun je ook een lening aanvragen.

Wat is de Tegemoetkoming voor VAVO studenten

Iedereen (met een status) die voltijd onderwijs volgt bij de VAVO heeft maandelijks recht op tegemoetkoming in de studiekosten. Als je uitwonend bent is dit hoger dan wanneer je thuiswonend bent.

Iedereen die in deeltijd onderwijs volgt bij de VAVO kan een jaarlijks klein bedrag aanvragen voor tegemoetkoming in de studiekosten

Aanvragen Studiefinanciering

Lees hier alles over het aanvragen van studiefinanciering, de uitbetaling en het stopzetten. Ook komen de voorwaarden aan bod.

Gift of terugbetalen?

Een lening moet je altijd terugbetalen. Je basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct niet altijd. Lees hier wanneer het een gift wordt en wanneer je moet terugbetalen. 

Buitenlandse student en studiefinanciering

Ben je een buitenlandse student en wil je weten of je recht hebt op studiefinanciering, kijk dan goed naar de voorwaarden. Kom je er niet uit? Neem contact op met het FiS.

Buitenlands diploma?

Heb je een diploma gehaald in het buitenland en wil je in Nederland studeren? Klik op de button voor de pagina over hoe je jouw diploma kunt laten waarderen naar het Nederlandse systeem,

Geen recht op studiefinanciering?

Wil je gaan studeren en heb je geen recht (meer) op studiefinanciering, bijvoorbeeld omdat je 30 jaar of ouder bent? Kijk of je recht hebt op het Levenlanglerenkrediet van duo.

Let op: dit is een lening, geen gift en je hebt geen recht op studenten-OV.

Studietoeslag voor als je niet kunt werken

Lukt het je niet om naast je studie te werken? En heb je hier een goede reden voor? Met wat extra hulp kan je veel bereiken! Bekijk snel of je recht hebt op de studietoeslag en vraag hem aan!

De studietoeslag is voor studenten die door een lichamelijke of geestelijke beperking of chronische ziekte niet kunnen werken. Veel studenten werken naast hun studie. Als jou dit door je beperking niet voldoende lukt, heb je recht op een studietoeslag van de gemeente waar je in woont. Voor studenten die wonen in Utrecht is dit bedrag sinds 17 januari 2019 verhoogd naar € 200 per maand.

banner-1