Tijdens jouw opleiding is het belangrijk dat je ook in de praktijk ervaring opdoet en dingen leert. Dat doe je tijdens jouw stage. Soms gebeurt het dat jij keer op keer een afwijzing ontvangt op een sollicitatie naar een stage. Of dat je tijdens stage veel minder mag doen of anders wordt behandeld dan andere stagiaires. Als dat komt omdat jij bijvoorbeeld niet bent geboren in Nederland, geen Nederlands klinkende naam hebt of een beperking hebt, dan heet dat discriminatie. Of dat je tijdens stage veel minder mag doen of anders wordt behandeld dan andere stagiaires. Als dat komt omdat jij bijvoorbeeld niet bent geboren in Nederland, geen Nederlands klinkende naam hebt, op personen van hetzelfde geslacht valt of een beperking hebt, dan heet dat discriminatie. En dat mag niet!

Wat is discriminatie?

Discriminatie betekent dat er onterecht verschil wordt gemaakt in de behandeling van mensen. Bijvoorbeeld op basis van sekse of godsdienst.

Soorten stagediscriminatie

Het kan zijn dat je al bij het solliciteren merkt dat je geen reactie krijgt terwijl je klasgenoten wel iets horen.  Als dat zo is omdat hun (achter)naam meer Nederlands klinkt dan die van jou, dan mag dat niet. Dat is discriminatie op basis van jouw afkomst. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je op basis van jouw geloof, seksuele geaardheid of beperking wordt afgewezen voor een stageplek. Of je hebt wel een stage of werkplek gevonden maar je krijgt daar te maken met discriminatie.

Wat kun je zelf doen?
  • Als bij een afwijzing het bedrijf jou niet de reden heeft laten weten, neem dan zelf contact op met het bedrijf en vraag waarom je niet geschikt bent.
  • Laat het er niet bij zitten. Je kan zelf dingen doen en er zijn instanties waar je dit kan melden.
  • Voel je je niet veilig op je stage of ervaar je een vorm van discriminatie op de werkvloer, , bespreek dit dan met je stagebegeleider van school en/of je studentcoach.
Bij wie kun je terecht?
  • Bespreek het in ieder geval met je studentcoach. Of met je BPV-begeleider als je BBL doet.
  • Je kan contact opnemen met de Contactpersoon Ongewenst Gedrag (COG). De COG kan meedenken over de beste aanpak en oplossing voor jouw problemen. De COG kan eventueel ook ondersteunen bij het doen van een melding bij externe instanties.

Check hier voor de COG van jouw locatie.

En nog een paar video’s voor jou
banner-1